Mobilnost

DALJ TRAJAJOČE AKTIVNOSTI

GRADIVA, KI VAM LAHKO KORISTIJO:


BB/VV

  • Skavt razume, zakaj vožnja z avtom v šolo ni primer trajnostnega ravnanja. Za plen spodbudi starše, sošolce, da se čimvečkrat odpravi v šolo peš/s kolesom/skirojem. Ustvari plakat o svojih dogodivščinah iz poti.
  • Voditelji veje spodbudijo starše, da na sestanke otroci prihajajo peš ali pa si delijo avtomobile.
  • Kardelo se odloči za izvajanje igre Beli zajček ali Prometna kača, na sestanke prihajajo kar se da trajnostno. V igri sodelujejo tudi voditelji.

 

IV

  • Skavt razume vpliv prometa na zdravje in okolje. Spodbuja se trajnostno mobilnost – če izvidnik pride na srečanje s kolesom/peš se vpiše v neko tabelo in se tako tekmuje, kdo nabere več točk – lahko se pripravi kakšna simbolična oz. častna nagrada. Kot pomoč je lahko igra Prometna kača, Beli zajček.

 

PP

  • Skavt razume vpliv prometa na zdravje in okolje. V lokalnem okolju prepozna potenciale za izboljšanje kolesarske infrastrukture, ki jih lahko v obliki članka predstavijo v občinskem gradivu.
  • Skavt uporablja kolo ali javni potniški promet za vsakodnevne aktivnosti.
  • Popotniki se trudijo da na sestanke prihajajo čim bolj trajnostno in znotraj klana predstavijo spletno stran prevozi.org, tripotnik.si, ijpp.si.

 

Za širšo javnost Za steg

Organizirajte delavnico popravljalnico koles. V septembru bo teden mobilnosti in morda lahko začnete s pripravami že sedaj. Organizirajte štafetno tekmovanje Poligon – kdo prej (peš, skiro, kolo).

Organizirajte popravljalnico koles, kjer si skavti lahko popravijo kolesa. Foto orientacija – glejte kdo prej pride kolo ali avto (po mestu). Zajtrk za kolesarje – smuthi narejeni s pomočjo kolesa, ki ga poganjaš. Lahko se izdelujejo pokrivala za sedeže, da niso mokri iz odpadlih cerad. Risanje po cestah. Opozarjanje na potencial kolesarske infrastrukture.