Mentor

Zakaj mentorstvo, zakaj mentor?

Mentorstvo znotraj ZSKSS se je oblikovalo, kot odgovor na potrebe članov ZSKSS pred začetkom voditeljstva, saj se je pogosto dogajalo, da so v voditeljske vrste prišli člani, ki niso imeli ustreznih predznanj oz. opore pri delu, ki so ga prevzeli.

Tako se je mentor in njegova vloga – mentorstvo – pokazala, kot dobra praksa za osebno rast pripravnika v času pripravništva, ki jo lahko doseže s pomočjo mentorja in pripomočka imenovanega NaPOTnik.

 

Kje lahko dobim podporo, če se za to odgovorno vlogo odločim?

Kot vodilo pri delu mentorja, imamo znotraj ZSKSS navodila za mentorjepriložnostne delavnice za mentorje, ki jih organizira trop za pripravništvo in mentorstvo znotraj Poverjeništva za usposabljanje voditeljev, v kratkem pa bo v podporo mentorjem na voljo tudi Priročnik za mentorje.

 

Sem mar jaz lahko mentor?

Vlogo mentorja lahko opravljaš, če si oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • vsaj 21 let,
  • dejavna vloga in vsaj 2 leti izkušenj z delom v veji ali podobno zahtevno vlogo v ZSKSS
  • Imenovan voditelj veje (priporočljivo veje v kateri deluje ali bo deloval pripravnik, ni pa nujno)

Vloge in naloge mentorja natančneje opredeljujejo navodila za mentorje.

tukaj najdete navodila za mentorje (klik)

 

Mentorstvo za »odslužene« skavte

Si se mogoče po dolgoletnem aktivnem skavtanju na lokalnem ali nacionalnem nivoju kdaj srečal/a na razpotju, saj nisi vedel/a kako naprej? V veji si delal/a več let, stegovodstvo je že za teboj, skavtstvu si že veliko dal/a in mogoče dobivaš občutek da ti skavtstvo postaja rutina, kljub temu pa bi rad/a vztrajal/a, saj ti skavtstvo veliko pomeni in bi mu rad/a še veliko dal/a …

Odlična rešitev zate je ravno mentorstvo! Kljub temu, da mogoče razmišljaš o odhodu iz SKVO, tropa, ipd. ali se na to pripravljaš, saj bi rad/a dal/a mesto mlajšim, lahko še vedno zelo veliko narediš za skavtske brate in sestre. Ravno z dolgoletnimi izkušnjami lahko pripravnikom zagotoviš kakovostno pripravništvo, če si se pripravljen/a soočiti z vlogo mentorja.