Sopotništvo

Sopotništvo je še ena izmed oblik osebnega spremljanja, ki se odvija  med sopotnikom in kandidatom za imenovanje za voditelja veje ali skavtskega voditelja. Gre za proces spremljanja kandidata pri njegovem delu.

Namen

Sopotništvo kandidatu za imenovanje omogoča stalno podporo in pomoč pri izvajanju njegovega koraka oz. projekta, ki mu ju nudi sopotnik. Z rednim spremljanjem kandidatov pa hkrati zagotavljamo kakovostno osebno napredovanje naših voditeljev ter ohranjanje dela po skavtski metodi.

Oblike sopotništva

Sopotništvo je na začetku in na koncu priporočljivo izvajati v obliki pogovorov v živo. Za vmesno spremljanje lahko izkoristimo tudi druge komunikacijske kanale (telefon, mail, skype, …).

Sopotnik

  • starost vsaj 21 let,
  • izkušenj voditelj, ki pozna področje izbranega koraka oz. projekta,
  • voditelj, ki je na tekočem z dogajanjem na ravni ZSKSS,
  • imenovan voditelj veje (sopotnik pri koraku) ali imenovan skavtski voditelj (sopotnik pri projektu)

odnosu sopotnik – kandidat za imenovanje je kandidat tisti, ki je pobudnik za srečanja. Sopotnik mu je vedno na razpolago za vprašanja, nasvete, pomoč. Preden kandidat začne z izvajanje koraka ali projekta, se sreča s svojim sopotnikom. Skupaj pripravita časovni načrt dela. Sopotnik kandidatu pomaga pri opredelitvi ciljev in ga spremlja pri njegovem nadaljnjem delu. Sopotnik je odgovoren za to, da si kandidat zastavi cilje, ki mu bodo v osebno rast in da bo delo potekalo v skladu s skavtsko metodo.

Naloge sopotnik:

  • podpira, pomaga, svetuje mu pri načrtovanju in pri reševanju težav, na katere naleti,
  • opozarja kandidata, na to kako bo sam s pomočjo koraka/projekta zrasel,
  • vrednoti njegovo delo in mu daje povratno informacijo.

Uporabni dokumenti (klik)